pátek 21. listopadu 2014

Recenze: Cizinka



http://image.srovname.cz/cz/500/1347261/diana-gabaldon-cizinka.jpgAutor: Diana Gabaldon
Originální název: Outlander
Žánr: cestování v čase
Počet stran: 664
Rok vydání: 2010
Nakladatelství: Plejáda

„Lidé mizí stále. Zeptejte se policie. Anebo ještě lépe – zeptejte se novináře. Zmizení jsou pro novináře něco jako každodenní chléb.
Mladé dívky utečou z domova. Malé děti zabloudí od svých rodičů a už je nikdo víckrát neuvidí. Ženám v domácnosti dojde trpělivost, vezmou peníze na domácnost a taxík na stanici. Mezinárodní finančníci změní vaše jméno a vypaří se v dýmu z cigarety.
Spousta nezvěstných se nakonec najde – živých nebo mrtvých. Pro jejich zmizení je všeobecné vysvětlení.
Každopádně většinou. “

Co kdybyste se zčistajasna ocitli v minulosti? Dokázali byste v této kritické situaci zachovat chladnou hlavu?

Cizinka je na české knižní scéně poměrně neznámá. Já sama ji objevila až díky stejnojmennému seriálu. Nyní bude tato série znovu vydána u nakladatelství Brána a těm, kteří ji ještě nečetli, se tak naskytne příležitost objevit její skryté kouzlo. To se skrývá v nezapomenutelném prostředí Skotska. Autorka nám poskytuje podrobné popisy krajiny, skotských zvyků a tradic (od typických oděvů až po historii rodinných klanů) a do toho přidává špetku romantiky.

„ Postavit se davu vyžaduje mnohem víc než pouhou odvahu. Vyžaduje to něco, co přesahuje lidský instinkt “
http://img.emol.com/2014/09/12/outlander_115842.jpgHlavní hrdinka Claire není žádná náctiletá slečna, nýbrž dospělá žena, která neplánovaný výlet do minulosti nepřivítá zrovna s nadšením. Coby zdravotní sestra se zkušenostmi z druhé světové války se však dokáže rychle adaptovat, pomáhat zraněným Skotům a do toho ještě plánovat útěk do 20. století.
V 18.století potká charizmatického mladíka Jamieho s vlasy jako oheň a očima barvy letní oblohy. Žádná láska na první pohled mezi nimi nevzniká, jen velmi silné pouto přátelství. Postupem času jsou oba nuceni přijmout nečekané podmínky, aby tím mohli zachránit jeden druhého.

Kniha má něco málo přes 600 stran, ale čtenáři v žádném případě nehrozí, že by se mohl začít nudit. Naopak musí být neustále ve střehu – intriky, zrady, záchranné výpravy, to všechno v Cizince naleznete. (V určitých úsecích děj přeci jen na chviličku zvolní a hlavní slovo dostává i romantika).

Kdyby se mě někdo zeptal, jestli si myslím, že ho dokáže Cizinka něčím zaujmout, odpovím jednoznačně ano. Milovníci historie ocení informace o jakobitských povstáních, beznadějní romantici budou rádi za milostné scény a fandové akčního děje si také přijdou na své. Zkrátka Cizinka dokáže oslovit mnohé.
Knize uděluji čtyři hvězdičky. Pokud si stále nejste přesvědčeni, zda do ní nahlédnout, zkuste se alespoň podívat na první díl seriálu. Jak se říká: za zkoušku nic nedáte ;-)




8 komentářů:

  1. Tuto knihu bych si chtěla přečíst. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Tato kniha mě neskutečně láká ale co je u mě záporem, je ta šířka celé série, já totiž už bohužel nemám místo na nové knihy a tato série by mě brzy vyhodila z postele :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Tak pokud se přeci jen rozhodneš si ji pořídit, přeji ať se líbí :)

      Vymazat
  3. Krásná recenze, na knížku se moc těším :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Já se zase těším na tvou recenzi, až si knížku přečteš ;-)

      Vymazat
  4. Wow... prý se má vydávat někdy znovu, asi si ji pak pořídím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se bude vydávat znovu, jelikož vydání od nakl. Plejáda osahuje velké množství chyb ( např. místo slova manžel se v knize objevilo mazel :D )

      Vymazat

Za každý komentář vám moc děkuji :)