neděle 17. února 2013

Recenze: Les rukou a zubů




Les rukou a zubů




Autor: Carrie Ryan
Originální název: The Forest of Hands and Teeth
Počet stran: 272
R. vydání: 2011
Nakladatelství: Mladá fronta



Mary žije v uzavřené vesnici. Její svět se řídí prostými zákonitostmi: musí poslouchat pravidla církevního Sesterstva, nesmí se přibližovat k plotu, za kterým - v Lese zubů a rukou - žijí Nečistí,kteří svým kousnutím promění člověka v chodící mrtvolu. Když Sesterstvo rozhodne, že se provdá za muže, kterého jí určili, Mary musí poslechnout, přestože se zamilovala do zraněného Travise.Pak ale Nečistí proniknou do vesnice, a Mary v nastalém zmatku prchá  ....


 

Carrie Ryan
 
Carrie Ryan je úspěšná americká autorka knih o zombie apokalypse. Narodila se  a vyrůstala v Greenville v Jižní Karolíně. Carrie je absolventka Williams College a Duke University School of Law. Žije se svým manželem, dvěma kočkami a jedním velkým štěnětem v Charlotte v Severní Karolíně.





 Knihu jsem si půjčila z knihovny na doporučení kamarádky. Anotace mě moc nezaujala ( zombie téma není nic pro mě :D), nicméně jsem se rozhodla, že si knihu vypůjčím z knihovny.
A že při jejím čtení doufáte do poslední stránky v dobro? Přečtěte si ji.                       Skutečně to tak je.


Stručný děj
Uteč, než tě les pohltí

V úvodu knihy se dozvídáme, že hlavní hrdinka knížky – Mary- touží opustit vesnici ,  nebýt uvězněná v místě, kde ji před blížícím se nebezpečím ochraňují pouze železné ploty. Mary se chce vypravit k oceánu – pryč z místa, kde musí poslouchat nařízení od církevního Sesterstva a dávat si pozor, aby se nepřiblížila nebezpečně blízko k plotu. Za plotem totiž žijí v Lese rukou a zubů nečistí, kteří dokážou proměnit svým kousnutím člověka v chodící mrtvolu.

Mary pře několika měsíci ztratila otce, který se stal nečistým a žije za plotem v lesích. Maryina matka se s odchodem svého manžela nemůže smířit, a proto se jednoho dne přiblíží nebezpečně blízko k plotu a stává se další nečistou.

Mary odchod svých rodičů těžko nese. Její bratr Jed se vrací z hlídky v době, kdy je matka již nečistou. Vyčítá Mary, že nedokázala zabránit této situaci a nedávala na ni větší pozor. Ta se rozhodne, že vstoupí do Sesterstva.

V katedrále panují přísná pravidla, která musí Mary dodržovat. Hned druhý den ji sestry zavolají, aby se postarala o pacienta. Mary je šokovaná, jakmile zjistí, že zraněný je Travis – její kamarád z dětství a budoucí snoubenec kamarádky Cassandry. Vypráví mu každý večer o oceánu a záhy zjišťuje, že se do něj zamilovala.

Sesterstvo však rozhodne, že se musí vdát za Travisova bratra – Harryho. Znenadání však vtrhnou do vesnice nečistí a Mary prchá s Harrym, Travisem, kamarádkou Cass , bratrem Jedem a jeho ženou do lesa.
Dokáže se Mary dostat k vytouženému oceánu?


Hodnocení
Ačkoliv toto téma příliš nevyhledávám, kniha mě odkázala vtáhnout do děje. Co mi naopak vadilo, bylo to, že za více než 300 stran se toho zas až tak neudálo. Na druhý díl jsem však zvědavá a přečtu si ho. Zatím dávám tři hvězdičky a při re-readingu se to třeba změní.
 

 





 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý komentář vám moc děkuji :)